Erilaiset yösuunnistustapahtumat Suomessa

  • ronnie 

Suunnistaminen on monelle suomalaiselle rakas harrastus. Suunnistaminen antaa hyvän syyn päästä nauttimaan luonnosta samalla kuntoa kohottaen. Yösuunnistus on eräs tyyli harrastaa lajia. Öisessä tai pimeässä maastossa liikkuminen on haastavampaa kuin valoisaan aikaan, ja yöllä suunnistettaessa kannattaakin yleensä valita varmemmat kulkusuunnat. Vaikka nykyajan otsalamput ovat todella tasokkaita, näkee suunnistaja kerralla eteensä kuitenkin paljon suppeammin kuin normaalisti. Pimeällä suunnistettaessa lajin parhaimmisto saattaakin olla eri kuin päivällä, sillä siihen vaaditaan hiukan erilaisia taitoja.

Yösuunnistuksen paremmuudesta voi kisailla Suomessa eritasoisissa kilpatapahtumissa. Moneen tapahtumaan voi kuitenkin osallistua sekä harraste- että voittomielessä. Yösuunnistustapahtumia järjestetään sekä joukkuekilpailuina että yksilösuorituksina. Suomen tunnetuimman suunnistustapahtuman eli Jukolan viestin miesten kilpailu järjestetään yöllä. SM-kilpailujen yhtenä osakilpailuna on yösuunnistus. Kevätyön viesti järjestetään vuosittain Turussa, ja se on osa jälleen toiminnassa olevaa suunnistuksen viestiliigaa.

Lisäksi paikalliset suunnistusseurat järjestävät ilta- tai yörasteja harrastajien ja kilpailijoiden iloksi. Suunnistustapahtumia pidetään Suomessa eniten keväisin ja syksyisin, jolloin illat pimenevät aikaisemmin.

1) Jukolan viesti

Jukolan viesti on Suomen ja koko maailman suurin suunnistustapahtuma. Viestiä on järjestetty jo vuodesta 1949. Jukolan viestin omistaja- ja perustajajärjestö on Kaukametsäläiset ry. Suunnistuksen lisäksi tapahtuman tarkoituksena on vaalia perinteitä ja kunnioittaa myös kansalliskirjailijaamme Aleksis Kiveä. Miesten viestissä onkin Seitsemää veljestä muistaen seitsemän osuutta. Jukolan viestissä on kautta aikojen vieraillut arvovaltaisia vieraita kautta aikojen. Vuoden 2019 tapahtuma järjestetään 15 – 16.6. Kangasalalla, ja se on saanut arvovaltaisen suojelijan, sillä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut tehtävään.

Jukolassa on sekä miesten että naisten joukkueille omat osuutensa. Naisten viestiä kutsutaan Venlojen viestiksi, ja kilpailu käydään päivällä. Naiset ovat olleet mukana vuodesta 1951. Miesten kilpailu on yösuunnistusta, sillä se alkaa perjantai iltana, ja viimeiset joukkueen jäsenet tulevat maaliin sunnuntaiaamuna. Mukana on vuosittain kymmeniätuhansia kilpailijoita. 2000-luvulla Jukolan viestistä on tullut kansainvälinen tapahtuma, sillä joukkueita on kymmenistä eri maista. Jukola on kaikille avoin tapahtuma, mutta voittajat ovat usein kovan luokan suunnistajia.

2) Kevätyön viesti

Turun suunnistajat järjestävät vuosittain yösuunnistustapahtuman nimeltään Kevätyön viesti. Vuonna 2019 järjestettävä tapahtuma pidetään 12. huhtikuuta, ja se tulee miesten joukkueiden osalta olemaan jo 43. tapahtuma. Kyse on siis jo paljon perinteitä keränneestä suunnistustapahtumasta, jossa naisjoukkueillekin on nykyään oma sarjansa. Vuoden 2018 tapahtuma liitettiin osaksi takaisin elvytettyä viestiliigaa. Mukana on yleensä noin 100 joukkuetta ympäri Suomen. Kotimaan tasolla kyseessä on siis merkittävä pimeällä käytävä joukkueiden oma suunnistustapahtuma, joka on avoin kaikille halukkaille osallistujille.

Vuoden 2018 kilpailuissa naisten kilpailun voitti Paimion Rasti, toisen sijan otti Rastikarhut Porista, ja kolmannelle sijalle ylsi Tampereen KooVee. Naisten joukkueiden kesken oli kiivasta kisailua, eikä odottamattomilta tilanteiltakaan vältytty. Tampereen Pyrintö menetti nimittäin voittonsa leimaamattoman rastin takia. Miesten voiton ja kakkossijan veivät kaksi eri Tampereen Pyrinnön joukkuetta ja kolmannen paikan sai Paimion Rasti. Yösuunnistustapahtumissa tunnelma on aivan erityinen, ja tämä on varmasti osasyy siihen, että Kevätyön viesti on järjestetty Turun seudulla vuodesta toiseen.

3) SM-yösuunnistus

Suunnistus on Suomessa suosittu harrastus ja siitä on olemassa myös oma Suomen mestaruussarjansa. Yösuunnistus on yksi sarjan osakilpailuista. Tapahtumien yhteydessä järjestetään yleensä H21-sarja, joka on Suomen mestaruussarjalle tarkoitettu ja yleinen sarja, joka on avoin kaikille. Vuoden 2018 tapahtuma järjestettiin Hauholla 21. – 22. syyskuuta. Tuuloksen alueelle sijoittunut suunnistus oli onnistunut. SM-yösuunnistus on vuosittainen tapahtuma, jonka järjestäjät ja paikkakunta vaihtuvat vuosittain. Suomen parhaimmisto pääsee siis kisailemaan yöllisestä paremmuudestaan joka vuosi erilaisessa ympäristössä.

Toistaiseksi vuoden 2019 SM-suunnistusyöstä ei ole vielä paljoakaan tietoa saatavilla. Ajankohta on kuitenkin jo selvillä. Seuraava SM-yösuunnistuskilpailu järjestetään 27. – 28.9.2019. Tapahtumapaikkana on Jämsä, ja järjestäjänä paikallinen suunnistusseura nimeltään Jämsän Retkiveikot. Kuten jokaisessa SM-tason suunnistuskilpailussa, myös tämän kilpailun suhteen on kilpailumaasto suunnistuksen harjoittelukiellossa. Vaikka puhutaan suunnistuksen SM-yöstä eli Suomen mestaruuskilpailuista, kannattaa muistaa, että samassa yhteydessä järjestetään myös avoin sarja. Kaikilla halukkailla on siis mahdollisuus päästä yölliselle suunnistukselle SM-maastojen maisemiin Himoksen laskettelukeskuksen läheisyyteen.

Paikallistapahtumat

Aiemmin mainittujen suurempien yösuunnistustapahtumien lisäksi Suomessa järjestetään vuosittain useita pienempiä paikallissuunnistuskilpailuja myös pimeän aikaan. Tällaisiin paikallisseurojen tapahtumiin ovat yleensä kaikki halukkaat tervetulleita. Suunnistus on siitä hieno laji, että sitä voi harrastaa missä tahansa. Yösuunnistuksia järjestetään tulevan vuoden aikana esimerkiksi Helsingissä, Posiolla, Kajaanissa, Suomusjärvellä ja Liperissä. Moni harrastaja käy oman kotipaikkansa yörasteilla, mutta mikään ei estä tutustumasta muidenkin paikkakuntien maastoihin esimerkiksi erilaisten yösuunnistustapahtumien muodossa. Joskus pimeällä käyty seikkailu maastossa mietityttää vielä seuraavanakin päivänä.

Yhteenveto

Yösuunnistus on suunnistuksen eräs muoto, ja sitä voi harrastaa tavallisen suunnistuksen tapaan missä päin Suomea tahansa. Jukolan viesti ja Kevätyön viesti ovat jo pitkän taustan hankkineita yösuunnistustapahtumia. Tosin Jukola järjestetään keskikesällä, jolloin yöttömän yön ansiosta kaikkia osuuksia ei tarvitse suorittaa pimeän aikaan. Yösuunnistus on yksi jännittävä tapa tutustua Suomen luontoon pimeään aikaan, jolloin metsässä kaikki rasahdukset kuuluvat voimakkaammin ja vastassa puun oksalla saattaa istua vaikkapa helmipöllö. Osallistu sinäkin yösuunnistustapahtumaan, ja sinulle saattaa avautua uusi harrastus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *