Kengät jalkaan ja maastoon!

  • ronnie 

Juokseminen on hauskaa puuhaa, jonka lomassa myös mieli lepää. Kesällä voidaan nauttia lintujen laulusta ja kirkkaista väreistä, syksyllä ihailla ruskaa ja talvella nauttia kirkkaasta pakkassäästä. Kun tiet ovat jäässä ja lenkkipolulla nähdään lähinnä hiihtäjiä, suuntaavat monet juoksijat kuntosaleille juoksumattojen pariin. Rohkeimmat taas laittavat nastakengät jalkaan ja polkaisevat jäisille teille juoksemaan. Haastavia juoksuympäristöjä on tarjolla myös kesällä, vaikkapa jokien varsilla tai metsän siimeksessä. Rohkeimmat kipuavat jopa vuorille ja tuntureille.

Kun juostaan muualla kuin tutulla pururadalla tai autoteiden vierellä kulkevilla asfalttiteillä, puhutaan maastojuoksusta. Maastojuoksijan harjoittelualusta on pehmeä, eikä se näin ollen aiheuta keholle kovia iskuja tai vaurioita niveliä. Juuri tästä syystä jokaisen juoksuharrastusta aloittelevan kannattaisi suunnata kovan asfalttitien sijasta metsäpoluille. Ja pehmeällä alustalla juokseminenhan sopii loistavasti myös vanhemmille ihmisille, jotka ovat huolissaan polvien ja nilkkojen kestävyydestä. Maastossa juokseminen myös rauhoittaa mieltä, ja keskittyminen suuntautuu stressiä aiheuttavista mietteistä toisiin asioihin.

Miksi maastojuoksu, ja miten sen voi aloittaa?

Mainitsimme jo edellä muutamia hyviä syitä harrastaa maastojuoksua. Sen lisäksi, että se on parempi vaihtoehto jalkojen nivelille pehmeän alustan takia, pääsee sen parissa myös nauttimaan luonnon rauhasta. Monet harrastavatkin kestävyyslajeja, kuten juuri juoksua, pyöräilyä, uintia ja hiihtoa, nollatakseen päänsä arkea kuormittavalta stressiltä. Jos juoksulenkin varrella kohtaa paljon erilaisia ärsykkeitä, kuten liikennevaloja, toisia ihmisiä, autoja ja rakennuksia, lähtevät ajatukset nopeasti harhailemaan. Metsäpoluilla juostessa taas voi rauhoittua ja keskittyä omiin ajatuksiinsa, tai vain tyhjentämään päänsä niistä.

Maastojuoksun aloittaminen on helppoa, jos lähistöllä on esimerkiksi metsää. Monet aloittavatkin maastojuoksun yksinkertaisesti hyppäämällä tavalliselta pururadalta pientareen puolelle ja pinkaisemalla puiden alle. Metsästä löytyy nopeasti erilaisia pieniä polkuja, jotka ovat ajan saatossa muovautuneet eläinten ja ihmisten toimesta. Jos oman kodin lähistöltä ei löydy suoraa yhteyttä luontoon, kannattaa tähyillä karttaa luonnon- ja kansallispuistojen varalta. Helsingissä asuvista monet käyvät juoksemassa esimerkiksi Nuuksiossa, ja osa lähtee loma-aikaan jopa Lapin erämaille asti.

Varusteiden hankkiminen

Alkuun harrastaja ei tarvitse sen kummempia välineitä, vaan tavalliset juoksukengät riittävät pääsemään vauhtiin. Monilla maastojuoksijoilla on aluksi tavallista juoksutaustaa. Monet kenkäbrändit ovat kuitenkin suunnitelleet markkinoille erillisiä maastojuoksukenkiä, joiden pohjassa on enemmän pitoa ja kuviointi on harvaa. Näin esimerkiksi juurien ja kantojen päälle astuminen ei tunnu jalkapohjassa ilkeältä, eikä sateisella säällä tule liukasteltua niin paljon. Kengän pehmusteet on suunniteltu jalalle sopiviksi myös epätasaisessa maastossa, eli myöskään iskut eivät tunnu nivelissä.

Niin kuin kaikessa ulkoliikunnassa, myös maastojuoksussa säänmukainen varustus on tärkeää. Jos on esimerkiksi kovin kuuma, on hengittävän t-paidan valitseminen valttia. Maastojuoksu on fyysisesti kuormittavampaa, ja siihen tarvitaan tavallista juoksua enemmän kestävyyttä – siksi myös hiki saattaa virrata tuplasti kovempaa. Jos laitetaan syyssäällä tavalliset ja maastojuoksijat vierekkäin, ovat maastojuoksijat yleensä selkeästi kevyemmin pukeutuneita. Tärkeintä on kuitenkin oman mukavuuden pohtiminen – joillain on kuuma tuulitakissa, kun toiset taas voisivat laittaa niitä kaksi päällekkäin.

Kilpailut

Maastojuoksussa järjestetään jatkuvasti erilaisia kilpailuja ympäri Eurooppaa. Suomessa kisoihin voi ottaa osaa kesäaikaan etenkin Pohjois-Suomen puolella, mutta myös Helsingin seudulla kisaillaan ahkerasti. Maastojuoksukilpailuja päivitetään Juoksija-lehden omille nettisivuille Juoksukalenteri-osioon, jota voi selailla maksutta. Kaikista arvostetuimmat maastojuoksukilpailut ovat kuitenkin itse MM-kisat, jotka järjestetään nykyään joka toinen vuosi kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n toimesta. Maastojuoksu oli eräs olympialaisten viisiottelun lajeista vuodesta 1912 lähtien, nykyään viisiottelu kisataan neliotteluna, lajeina ovat miekkailu, uinti, ratsastus ja ampumajuoksu.

Myös Suomen Koululiikuntaliitto on aktiivisesti mukana järjestämässä maastojuoksukisoja. KLL:n tunnetuin maastojuoksutapahtuma on vuosittain järjestettävät valtakunnalliset yksilökilpailut, joihin voivat ottaa osaa sekä harrastusta vasta aloittelevat että jo pidempään juosseet konkarit. Maastojuoksukilpailuihin osallistuu usein vapaa-ajallaan tavallisella asfaltilla juoksevat harrastajat vain haastaakseen itsensä uudenlaisin tavoin. Kovin vakavasti kisaamista ei siis kannata ottaa – pääasia, että juoksijana juuri itsellä on hauskaa! Maastojuoksukilpailut käydään yleensä ruohokentillä, joilla maan epätasaisuus on yleensä hyvin vähäistä verrattuna monien treenialustoihin.

Suomalaisten menestys maastojuoksussa

Suomalaisista juoksijoista varmasti kuuluisin on Paavo Nurmi. Samainen herra on voittanut urallaan myös lukuisia kultamitaleja maastojuoksun parissa. Kaikkien aikojen ensimmäisen maastojuoksun maailmanmestaruuden voitti Pekka Päivärinta vuonna 1973, ja kyseinen kultamitali maailmanmestaruuskisoista onkin jäänyt Suomelle ainoaksi. Vaikka me suomalaiset emme olekaan kyseisessä lajissa ansainneet paljoa mitaleita, olemme silti innokkaita harrastajia. Suomen sääolosuhteet ovat otolliset juuri maastojuoksuun, tuoden harrastukseen sellaista haastetta, mitä muualta on vaikea saada. Lisäksi maastojuoksuun sopivaa maastoa löytyy maastamme runsaasti.

Yhteenveto

Maastojuoksu on viihdyttävä harrastus, jonka parissa mieli lepää. Se on myös oiva tapa nostattaa kuntoa; maastojuoksu nimitäin vaatii enemmän kestävyyttä kuin tavallinen juoksu. Se sopii loistavasti aloitteleville juoksuharrastajille ja hieman vanhemmille ihmisille, sillä laji ei kuluta jalkojen niveliä samalla tavalla. Harrastus on myös helppo aloittaa, sillä sopivia lenkkireittejä löytyy ympäri Suomen, eikä juoksua varten tarvitse hankkia sen kummempia varusteita. Laita sopivat kengät jalkaan ja suuntaa juoksulenkille Suomen upeaan luontoon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *