Kestävyysurheilulajeja innokkaille liikkujille

  • ronnie 

Tavalliselle tallaajalle kestävyysurheilijasta tulee mieleen pieni ja laiha henkilö, jonka rasvaprosentti on hyvin matala, ja joka juoksee mielellään pitkiä matkoja maratonin tai ultrajuoksun parissa. Todellisuudessa kestävyyslajeja voi harjoittaa kuka tahansa, rasvaprosentista ja aiemmasta harrastustaustasta riippumatta. Riittää, että omistaa lajiin sopivat varusteet; pyöräilyyn tarvitaan tietenkin pyörä, juoksuun mukavat kengät ja uintiin jonkinnäköinen uimapuku. Jos halutaan kokeilla talviurheilulajeja, vaatetusta sopii lisätä ja kenkien sijasta jalkaan voidaan laittaa luistimet tai sukset.

Kestävyysurheilulajien parissa myös mieli lepää. Kun juostaan tai pyöräillään pidempää matkaa, keho tottuu rytmiin nopeasti ja oikea hengitystahtikin löytyy vikkelään. Keskivartalo ja jalat tekevät töitä ahkerasti, jolloin pää saa hetken aikaa levätä. Moni ratkookin kestävyysurheilun parissa arjen stressaavia tekijöitä tai vaihtoehtoisesti nollaa päänsä täysin. Matkaa tehdessä on mukavaa esimerkiksi keskittyä luonnon kauneuteen – keväällä mullasta puskeviin leskenlehtiin, kesällä lintujen viihdyttävään lauluun, syksyllä upeaan ruskaan ja talvella lumen peittämiin puihin.

1)      Juoksu

Juoksu on kestävyyslajeista varmasti suosituin; jokainen osaa laittaa jalkaa toisensa eteen, vaikka kuntotasoja onkin erilaisia. Harrastus on myös helppo aloittaa, sillä teoriassa et tarvitse muita varusteita kuin kengät. Jotkut aloittavat yksinkertaisesti kävelemällä pitkiä matkoja ja ottamalla aina välissä muutamia hölkkäaskeleita, kun toiset pinkaisevat suoraan juoksuun. Kestävyyslajeissa on tärkeää, että asiat tehdään niin, että ne myös tuntuvat miellyttäviltä. Kuka muka haluaisi juosta monia kymmeniä kilometrejä tuntien olonsa hyvin epämukavaksi?

Monille juokseminen on vain tapa aloittaa tai lopettaa päivä tai nauttia luonnon kauneudesta. Toiset taas haluavat haastaa itsensä ja muut osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja kilpailuihin, joista tunnetuimpia ovat puolimaratonit, maratonit ja ultrajuoksutapahtumat. Suomessa järjestetään vuosittain useita juoksutapahtumia, kuten Naisten 10, Midnight Run Helsinki ja Helsinki Trail Run, jotka ovat kaikki 10 kilometrin matkoja ja soveltuvat loistavasti keskitason juoksijoille. Kaikista kunnianhimoisimmat tähtäävät tietenkin SM-, EM-, MM- ja Olympiaradoille. Kengät jalkaan ja juoksemaan!

2)      Uinti

Uinti on loistava kestävyyslaji, sillä se sopii myös hieman huonokuntoisimmille. Jotkut aloittavat uintiharrastuksen käymällä viikoittain lähimmässä uimahallissa polskimassa altaan päästä päähän, toiset löytävät sisäisen vesipetonsa kesäaikaan Suomen järvistä. Aluksi uintiharrastus vaatii vain sopivan uimapuvun, jonka jälkeen varustusta voi laajentaa esimerkiksi uimalakkiin tai sopiviin laseihin. Vedessä polskiminen on terapeuttista ja tuo elämään samalla tavalla rytmiä kuin juoksu ja pyöräilykin. Vedessä olo ei myöskään rasita niveliä, eli tästä aktiviteetista nauttivat myös vanhemmat harrastajat.

Kun vertaillaan juoksua, pyöräilyä ja uintia keskenään, uinnin sanotaan aina olevan lajeista haastavin. Kyseisessä lajissa koko keho työskentelee aktiivisesti, ja edetäkseen paikasta toiseen on käytettävä oikeanlaista tekniikkaa. Vesi ei myöskään ole ihmiselle kaikista tutuin ympäristö; meillä on toki jalat, jotka potkivat, mutta vedessä olon sijaan ne on tarkoitettu maalle. Uinti kehittää hengitys-, ja verenkiertoelimiä, ja se sopii loistavasti myös muun muassa astmaatikoille. Uimahallit ovat ympäristö, jossa hengittäminen on helppoa.

3)      Pyöräily

Pyöräily on monen lempipuuhaa, eikä välineidenkään tarvitse olla jopoa ja kypärää erikoisemmat. Pitkiä matkoja pyöräillessä toki helpottaa, jos pyörässä on vaihteet, mutta kunto kyllä paranee vähemmästäkin. Pyöräilyssä etenkin keskivartalon lihakset, pakarat, reidet ja pohkeet aktivoituvat, ja kunto kohoaa nopeasti. Paikasta toiseen liikkuminen on myös mukavampaa, eikä pyöräillessä joudu välttämättä rehkimään itseään uuvuksiin saakka. Yhdellä polkaisulla pääsee jo pitkälle, ja liikkumisen ohella ehtii myös nähdä maisemia ja nauttia kauniista säästä.

Niin kuin kaikissa lajeissa, myös pyöräilyssä voi halutessaan edetä hyvinkin pitkälle. Suomen pyöräilyliitto pitää jatkuvasti listaa ympäri Suomea järjestettävistä tapahtumista ja kisoista, joissa voi ottaa mittaa omista taidoistaan ja vertailla niitä muihin. Jos sää on huono tai oma pyörä puuttuu, suunnakseen voi ottaa myös kuntosalin tai uimahallin, joilla on yleensä erilaisia kuntopyöriä. Kuntopyörät eivät itsessään ole kovin kalliita, ja monet hankkivatkin sellaisen olohuoneeseensa, jotta televisiotakin katsoessa tekisi jotain fyysistä.

4)       Hiihto

Kun talvi on tullut ja lumi laskeutunut maahan, harva uskaltautuu enää juoksemaan tai pyöräilemään. Pidemmän matkan uinnitkin vaikeutuvat huomattavasti, jos on tottunut uimaan meri- tai järvivedessä. Moni ottaakin tällöin alleen sukset ja pinkaisee tutuille lenkkipoluille! Hiihtäen matkat käyvät vikkelään, ja paikasta toiseen liikkuminen on helppoa. Mäissä ei tarvitse jarrutella niin kuin pyöräillessä ehkä joutuisi, ja koko vartalon lihakset pääsevät osaksi harjoittelua. Esimerkiksi Helsinki on täynnä pitkiä hiihtoreittejä, joista tunnetuimmat sijaitsevat Mustavuoressa.

Yhteenveto

Kestävyysurheilulajit ovat helppoja harrastaa, sillä erityisiä varusteita ei ole pakko hankkia. Juoksijalle riittää, että vaatteet sopivat sääolosuhteisiin eivätkä kengät hierrä, pyöräilijä taas tarvitsee allensa menopelin ja uimarin olisi soveliasta käyttää uimapukua. Kun talvi taas saapuu, voi varusteita joko hieman päivittää tai vaihtaa lajia vaikkapa hiihtoon tai luisteluun. Juoksija voi suunnata kuntosalien juoksumatoille, pyöräilijä hypätä kuntopyörän selkään ja uimari kipaista uimahallin puolelle polskimaan. Kestävyysurheilulajit kohottavat kuntoa ja niiden parissa on myös helppo rentoutua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *