Lajeja suunnistuksen ohelle

  • ronnie 

Karttoja, kompasseja, loputtoman upeaa maastoa – suunnistus on monipuolinen harrastus, joka vie nopeasti mennessään. Ulkona kulkeminen rauhoittaa mielen ja saa ihmisen tuntemaan itsensä yhtenäiseksi. Tällaisessa ympäristössä harrastaminen ja kisaaminen on idyllistä; olo on raukea, mutta keskittyminen ja suorittaminen ylipäätänsä on helppoa. Niin kuin muissakin harrastuksissa, myös suunnistuksessa vaihtelu virkistää. Vaikka reitit muuttuvat ja tavoitteet nousevat korkeammiksi, voi harrastus tuntua pitkällä aikavälillä hyvinkin yksitoikkoiselta. Mitä tällöin pitäisi tehdä, lopettaa vai?

Sen sijaan, että kuluttaisi itsensä aivan loppuun yhden harrastuksen parissa, kannattaa kokeilla kohtuuden rajoissa useita eri lajeja. Suunnistuksen monipuolisuus helpottaa lajin valinnassa huomattavasti – oikeastaan mitä ikinä teetkään, hyödyt siitä myös päälajissa. Tässä artikkelissa käsittelemmekin muutamia sellaisia lajeja, jotka saattavat kiinnostaa myös suunnistajaa. Niiden yhdistäminen on helppoa, ja mikä parasta, lajit täydentävät toisiaan ja kehityksen voi nähdä silmissä. Ota mukava asento ja lue artikkelia pidemmälle – saatat saada kullanarvoisia vinkkejä!

Kestävyyttä ja vikkelyyttä juoksusta

Juoksuharrastus on loistava lisä suunnistajan elämään. Sinun ei tarvitse seurata karttaa tai käyttää minkään näköisiä välineitä, hyviä kenkiä lukuun ottamatta. Riittää, että astut sopivissa varusteissa ulos ja pistät jalkaa toisen eteen. Niin kuin arkirutiinit luovat elämään tietyn mielekkään rytmin, myös juoksu luo tällaisen tunteen rakentaen hyvään oloon vaadittavia hermoyhteyksiä ympäri aivoja. Juoksun yhteydessä voi käsitellä päivän tai viikon aikana kohdattuja stressitilanteita ja selvittää ristiriitaisia ajatuksia, tai päinvastaisesti tyhjentää koko mielen.

Sen lisäksi, että juoksu rentouttaa, se myös nostaa kuntoa; jo kerran viikossa tehdyn puolen tunnin juoksulenkin terveysvaikutukset ovat valtavat. Jos juoksemisen yhdistää vielä suunnistukseen, hyödyt ovat hurjat. Suoritukset paranevat molemmissa lajeissa, ja onnistumisen tunne toimii täydellisenä sisäisenä motivaattorina harrastuksen jatkamiseen. Juoksuharrastuksen aloittaminen on myös hyvin helppoa, sillä siihen tarvitaan käytännössä vain sopivat kengät ja säänmukainen varustus; asiat, jotka suunnistusta harrastavalta löytyy luultavasti jo entuudestaan. Kengät jalkaan ja hölkälle!

Saliharjoittelusta voimaa

Salilla käyminen on yleistynyt viime vuosien aikana hurjasti. Iso osa suomalaisista, etenkin pääkaupunkiseudulla asuvista, omistaa salikortin. Harrastaminen ei ole kallista, sillä salien kuukausittaiset maksut pyörivät kahdenkymmenen euron paikkeilla, ja varusteiksi riittävät hyvät sisäliikuntakengät, joustavat housut ja mukava paita tai huppari. Monille salilla käyminen on pääharrastus, jonka tarkoituksena on nostattaa kuntoa, kasvattaa lihasmassaa ja parantaa yleistä hyvinvointia. Jotkut käyvät salilla monta kertaa viikossa. Se sopii kuitenkin loistavasti myös sivuharrastukseksi suunnistuksen ohelle.

Suunnistuksessa tärkeää on kestävyys ja kehonhallinta. Paikasta toiseen liikkuminen vaatii hyvää kuntoa, ja hyvä kunto taas edellyttää kehon osa-alueiden tasapainoa. Kuntosalilla voi harjoittaa näitä kaikkia – juoksumatolla on hyvä lämmitellä koko kroppa, jonka jälkeen voidaan esimerkiksi vahvistaa jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Monet salit tarjoavat myös ryhmäliikuntatunteja, joissa pääsee hikoilun lisäksi tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuntosali on oiva paikka aktivoida sellaisia lihaksia ja taitoja, joita ei tavallisesti tulisi käytettyä, ja on täten loistava harrastus minkä tahansa muun ohelle.

Pyöräily piristää mieltä

Luontoa ja ympäristöä on joskus hyvä katsoa toisista näkökulmista. Jatkuva hölkkä samassa tahdissa vie sinut toki paikasta toiseen, mutta saattaa olla pidemmällä aikavälillä hyvinkin puuduttavaa. Jos saman matkan taittaa muutaman kerran jalkojen sijasta pyörällä, siitä saa asioita irti aivan eri tavalla. Pyörällä pääsee huomattavasti nopeammin paikasta A paikkaan B, ja se myös aktivoi täysin eri lihaksia. Lisäksi harrastaja pystyy tarkkailemaan ympäristöään paremmin ja nopeuden vaihtelu sujuu huomattavasti helpommin.

Pyöräillessä myös mieli lepää, joidenkin mielestä jopa enemmän kuin juostessa. Kun jalkaa laittaa rivakasti toisensa eteen, saattaa jonkun mielessä pyöriä vain hengityksen vaikeus. Siihen nähden miten paljon juokseminen vaatii keholta, on eteneminen kovin vähäistä. Pyörällä taas muutama polkaisu riittää, että vauhti kuljettaa useamman metrin kerrallaan. Ympäristöä pääsee tarkkailemaan myös hieman korkeammalta, ja uusia näkökulmia avautuu jatkuvasti. Nykyään etenkin Helsingissä harrastuksen aloittamiseen oman pyörän omaaminen ei ole pakollista, vaan myös kaupunkipyörillä pääsee eteenpäin.

Geokätköilystä pieniä palkintoja

Geokätköily on loistava tapa nauttia ulkoilmasta, ja se on hyvin samankaltainen harrastus kuin suunnistuskin. Ideana on piilottaa ja löytää erilaisia geokätköiksi kutsuttuja rasioita, joiden sisällä on edellisen löytäjän asettamia palkintoja. Kätköjä etsitään GPS-paikantimen avulla esimerkiksi älypuhelimella, ja niistä annetaan usein erillisiä lisätietoja ja vinkkejä niiden löytämiseen. Kun löytää kätkön, sen sisällä olevaan lokikirjaan kirjoitetaan oma nimi ja päivämäärä, jolloin kätkö löydettiin. Harrastuksena geokätköily on palkitsevaa sekä henkisesti että fyysisesti, ja se sopii loistavasti suunnistajalle.

Yhteenveto

Oli harrastus mikä tahansa, sen lisäksi tarvitaan yleensä vaihtelua. Jotkut pystyvät harrastamaan yhtä lajia monia kymmeniä vuosia kyllästymättä siihen lainkaan, kun toisille riittää muutama viikko aktiivista treenaamista. Eri lajien harrastamisen tarkoitus on kuitenkin aktivoida kaikkia kehon osa-alueita, myös aivoja. Yhteen lajiin, esimerkiksi shakkiin tai piirtämiseen, juurtuminen parantaa toki luovuutta ja hahmotuskykyä, mutta fyysinen kunto voi tipahtaa hyvinkin alas. Kokeile siis rohkeasti muitakin lajeja; hyppää esimerkiksi pyörän selkään ja polkaise maailmalle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *