Polkujuoksun suosio on vahvassa kasvussa

  • ronnie 

Polkujuoksu tai vuoristojuoksu, kuten sitä joillain alueilla Euroopassa kutsutaan, on laji, jonka suosio on vahvassa kasvussa. Tämä luonnossa tapahtuva, alun perin suhteellisen löysillä säännöillä tapahtuva liikunta, on kerännyt sankkoja harrastajajoukkoja, kuten myös katsojia kilpailuihin. Laji muistuttaa läheisesti maastojuoksua, mutta maastojuoksu lajina on paljon tarkempien säännösten alainen ja lisäksi maastojuoksussa juostavien matkojen pituus on yleisesti lyhyempi kuin polkujuoksussa. Tämä koskee tietenkin vain kilpailuja. Jokainen voi harrastaa tätä erinomaista liikuntamuotoa omista lähtökohdistaan.

Suomessa kilpailuihin osallistuvia lajin harrastajia on vuositasolla noin 3 000, kokonaismäärä lienee huomattavasti suurempi. Lajin kasvavaa suosiota selittänee osaltaan paitsi lisääntynyt tietoisuus liikunnan merkityksestä terveyteen ja hyvinvointiin, myös lajin luonnonläheisyys. Polkujuoksu suoritetaan luonnossa esimerkiksi vaellusreiteillä, jolloin myös meille suomalaisille niin tärkeä kokemus metsästä sisältyy liikuntaharrastukseen. Maaston vaihtelevuus, nousut ja laskut, maiseman monimuotoisuus ja muut luontoarvot lisäävät liikkumisen mielekkyyttä. Lisäksi, mikäli kyse ei ole kilpailuista, vauhdin voi määritellä itse.

Kenelle polkujuoksu sopii?

Polkujuoksu harrastuksena sopii kenelle tahansa, vauvasta vaariin, jos vain jalka nousee. Harrastusmuotoisessa liikunnassa jokainen liikkuu jaksamisensa mukaan ja todennäköisesti vaatimustaso lisääntyy kunnon kasvamisen myötä. Tuo ensi alkuun rasittavalta tuntunut parin kilometrin lenkki tuntuu lähinnä huvittavalta muutaman kuukauden harrastamisen jälkeen. Toisaalta, tuo parin kilometrin vaikkapa kävelemällä suoritettu lenkkikin on parempi, kuin ei liikuntaa ollenkaan. Kun kunto kasvaa, myös liikuttu matka pitenee. Eikä missään määrätä, että suorittaa tulee veren maku suussa.

Varusteet, joita tässä lajissa tarvitaan, eivät ole kovinkaan kummoisia. Polkujuoksussa, niin kuin kaikessa muussakin liikunnassa, kannattaa kuitenkin sijoittaa hieman enemmän rahaa niihin vähiinkin tarvittaviin varusteisiin. Kaiken A ja O ovat kengät. Niissäkin pätee sanonta, että ei ole olemassa halpaa ja hyvää, tai sitten ne ovat kaksi erillistä tuotetta. Tarjontaa on laidasta laitaan, mutta kaikkein halvimpia ei kannata hankkia. On erityisen tärkeää, että kengät tukevat jalkaa niin, että juokseminen on miellyttävää.

Polkujuoksutapahtumia Suomessa

Kun ollaan päässyt lajista jyvälle, ei varmastikaan mene kauaa, että halutaan löytää muita samasta lajista kiinnostuneita harrastajia. Yhteinen harrastus luo yhteisiä intressejä ja tätä kautta löytyy myös samanhenkisiä ystäviä. Kun sitten oman kylän lenkkipolut on koluttu, saattaa herätä kiinnostus siihen, mitä muualla on tarjolla. Ja onko olemassa parempaa tapaa tarkastella omaa kehitystään kuin kilpailu? Ei hätää, Suomessa järjestetään vuosittain mittava määrä polkujuoksutapahtumia, joihin jokainen voi osallistua kykyjensä mukaan.

Suomessa voi kilpailla jo tammikuusta alkaen, jolloin järjestetään vuoden ensimmäiset kilpailut. Vuonna 2018 nämä olivat Mikkelissä järjestetty kaksi-iltainen tapahtuma, nimeltään Antin Talli Winter Trail Cup. Helmikuussa järjestettiin jo useampia kilpailuja, kuten esimerkiksi Himos Winter Trail-kilpailu, jossa kilpailtiin lumipolkujuoksussa, ja jossa matkat vaihtelivat 7 – 25 km välillä ja osa matkoista jopa juostiin yöllä. Säiden parantuessa ja kevään tullessa maaliskuussa, on kilpailujakin enemmän, läpi koko kesän ja aina marraskuuhun saakka.

Polkujuoksutapahtumia maailmalla

Jos tuntuu siltä, että Suomessa järjestettävät tapahtumat eivät ole syystä tai toisesta riittäviä, löytyy polkujuoksutapahtumia muualtakin maailmasta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa lajin harrastajien määräkin on aivan eri tasoa kuin meillä pikkuisessa Suomessa, löytyy suuri määrä kaiken tasoisia tapahtumia. USA:ssa oli harrastajia jo vuonna 2012 yli kuusi miljoonaa, ja suosio on siitäkin vain kasvanut. Mainita voi muutamia tapahtumia, kuten Badwater Ultramarathon, jonka pituus on 217 kilometriä. Tai vaikkapa Leadville Trail, pituus 160 km.

Japanista löytyy yksi pisimmistä kilpailureiteistä, vuodesta 2002 järjestetty Trans Japan Alps Race. Se juostaan Japanin Alpeilla, reitin pituus on 415 km, ja matkalla kertyy nousua yhteensä 26 662 metriä. Tämän matkan ennätys on japanilaisella Shougo Mochizukilla, joka vuonna 2010 selvitti matkan ajassa 5 päivää 5 tuntia ja 22 minuuttia. Jos mielii juosta lämpimimmissä olosuhteissa, voi osallistua Kalahari Augrabies Extreme Marathonille, jossa juostaan Kalaharin autiomaassa 250 kilometrin matka. Kyseinen kilpailu tunnetaan harrastajapiireissä myös nimellä “Big Daddy”.

Polkujuoksua Euroopassa

Polkujuoksun suosiota kuvaa hyvin se, että meillä Suomessakin löytyy matkanjärjestäjiä, jotka ovat erikoistuneet Euroopassa järjestettäviin polkujuoksutapahtumiin järjestettäviin matkoihin. Matkanjärjestäjä huolehtii kaikesta, ja juoksija voi keskittyä vain itse juoksutapahtuman suorittamiseen. Tarjolla on muun muassa Trail Running Week Teneriffalla, jossa sekä juostaan että lomaillaan matkanjärjestäjän laatiman ohjelman mukaisesti. Ultra-Trail Mont Blanc on nimeltään toinen kohde, johon voit ostaa valmismatkan. Reitti kulkee 166 kilometriä kolmen maan alueella ja nousuakin on peräti 9 000 metriä.

Polkujuoksua on helppo harrastaa

Polkujuoksu on laji, jonka suosio kasvaa vuosi vuodelta. Suosion kasvu perustuu lajin luonnonläheisyyteen ja matalaan aloittamiskynnykseen. Polkujuoksemaan voi lähteä vaikka heti, tosin jalkaa tukevat jalkineet on hyvä olla. Lajia voi harrastaa yksin tai ryhmissä, harrastelijapohjalta tai kilpailuissa. Laji ei ole välineurheilua, joten sen perusharrastaminen ei vaadi suuria pääomia. Kilpailla voi halutessaan ympäri vuoden ja tapahtumia järjestetään ympäri maailman. Saatavilla on valmiita matkapaketteja, joissa matkanjärjestäjä on huolehtinut kaikista käytännön seikoista, ja osallistujalle jää vain kilpailemisen nautinto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *