Tee yösuunnistuksesta uusi ja mahtava elämys

  • ronnie 

Yösuunnistus on mukava tapa tuoda uusia ulottuvuuksia suunnistukseen. Yösuunnistuksella on muuten samat periaatteet kuin päiväsaikaan suunnistuksella, mutta rasteilla on heijastimet niiden löytämistä helpottamaan. Yösuunnistus on hyvä tapa harrastaa luontoliikuntaa tai yrittää saavuttaa uusia ennätyksiä. Reittivalinnat kannattaa pitää selkeinä ja varmistaa, että näkyvyys on mahdollisimman hyvä ja polut helppokulkuisia. Varsinaisia yösuunnistusaikoja ei ole, vaan järjestäjät ilmoittavat aina lähtöajan ja ajankohdan. Kevät ja syksy ovat parhaita aikoja yösuunnistukselle, sillä pimeä tulee aikaisin.

Yöllä suunnistaessa pitää muistaa käyttää erityistä varovaisuutta, ja jotkin varusteet ovat todella tärkeitä oman ja kanssasuunnistajien turvallisuuden kannalta. Etenkin syksyllä kalliot ja rinteet voivat olla liukkaita sateen ja maahan pudonneiden lehtien takia. Pimeällä metsässä kävellessä näkyvyys on huono, joten esimerkiksi puunjuuret ja kivet saattavat helposti kaataa metsässä kulkijan. Tämän vuoksi tuttujen ja helppokulkuisten reittien valitseminen on tärkeää, mutta muun muassa hyvän otsalampun avulla voi rohkea suunnistaja kokeilla myös uusia reittejä.

Mitkä varusteet ovat välttämättömät?

Kun ollaan suunnittelemassa yösuunnistusretkeä, on otsalamppu ensimmäinen tärkeä, mukaan otettava asia. Otsalampun avulla suunnistaja näkee sen, mitä hän haluaa nähdä, oli se sitten ympäristö tai polulla olevat esteet, sillä lampunvalo seuraa aina pään liikkeitä. Näin myös suunnistajan kädet ovat vapaina esimerkiksi horjahduksen tai jonkin muun äkillisen tilanteen sattuessa, eikä lamppu rikkoudu yhtä helposti kuin kädessä kannettava lamppu. Kun kädet ovat vapaana, pystytään helpommin keskittymään kompassin käyttöön ja oikean suunnan löytämiseen.

Kompassin tärkeys korostuu pimeässä suunnistaessa vielä enemmän kuin päiväsaikaan suunnistuksessa. Vaikka kyseessä olisi suunnistajalle tuttu reitti, näyttävät tutut paikat pimeässä hyvinkin erilaisilta. Pimeässä ei myöskään aina huomaa tiettyjä maamerkkejä, jotka voisivat antaa vihjeitä oikeasta suunnasta.

Lampun ollessa otsassa, ovat molemmat kädet vapaana pitämään kompassia oikeassa asennossa, ja näin ollen suunnistaminen helpottuu. Kompassin kaverina olisi aina hyvä olla kyseisen alueen kartta, joka helpottaa huomattavasti oikean määränpään ja rastien löytämistä.

Muut varusteet

Joskus suunnistaessa saattaa tulla käveltyä tai juostua useita kilometrejä, ja tämän vuoksi hyvät kengät ovat tärkeät. Kengät, jotka ovat tarkoitettu juoksemiseen tai ainakin reippaaseen kävelyyn, ovat ehdottomat. Näillä suunnistus sujuu mukavasti ja on epätodennäköisempää, että urheilusuorituksen jälkeen esiintyy rasitusvammoja. Välillä saatetaan joutua suunnistamaan haastavissakin olosuhteissa, joten kengät, joissa on oikeanlainen pohja, ovat myös hyvin tärkeät. Esimerkiksi kokonaan tasainen kengänpohja saattaa lisätä liukastumisen riskiä. Urheilukauppojen henkilökunnalta kannattaa kysyä neuvoa juuri itselle oikeanlaisten kenkien löytämiseen.

Pukeutumisessa on tärkeää ottaa huomioon vuodenaika ja sää. Oikeat housut urheilua varten, kuten esimerkiksi juoksuhousut, ovat tärkeät, jotta suunnistaja näkyy myös pimeän tullen helposti. Sateen sattuessa housujen on hyvä olla vedenkestävät ja lämpimällä ilmalla hyvin hengittävät. Pipo ja hanskat ovat tärkeä asuste kylmällä ilmalla – säähän sopivaa takkia unohtamatta!

Takin tulisi aina olla hengittävää materiaalia, sillä suunnistaessa saattaa helposti hikoilla. Täytyy kuitenkin aina muistaa säävaraus; kylmällä ilmalla paksumpi takki, sateella vedenpitävä, ja kesällä vähän ohuempi.

Miksi hyvät varusteet ovat ehdottomat?

Hyvä lamppu, joka valaisee mahdollisimman pitkälle ja mahdollisimman hyvin, on turvallisuuden kannalta välttämätön. Myös ajan tasalla oleva kartta ja toimiva kompassi ovat olennaisia oikean suunnan löytämiseksi. Hyvät kengät varmistavat sen, että jaloilla on hyvä olla ja että suunnistaja välttyy ylimääräisiltä säryiltä. Sään mukainen varustus takaa suunnistuksen mukavuuden, sillä märkänä, palellen tai paljon hikoillen ei ole mukava samota metsissä. Pitää kuitenkin aina muistaa, että vaatteita on helpompi ottaa pois kuin saada lisää keskellä pimeää metsää.

Onnettomuuksiin ja loukkaantumisiin on aina hyvä varautua, sillä luonnon armoilla, pimeässä suunnistamisessa on aina omat riskinsä. Puhelin kannattaa aina pitää mukana, käden ulottuvilla ja akku täynnä, jotta ongelmien sattuessa voi kutsua apua. Vaatteissa kannattaa olla mahdollisimman paljon heijastimia, jotta joko muut suunnistajat tai mahdolliset apuun rientävät ihmiset näkevät sinut helposti.

Laastareita on myös hyvä olla mukana pienempien haavojen suojaamiseksi, ja ylimääräiset patterit sen varalta, että otsalampun virta loppuu kesken matkan.

Nauti kokemuksesta

Yösuunnistus on ikimuistoinen ja erilainen kokemus, josta on mukava kertoa tarinoita muille. Varmistaaksesi mahdollisimman hyvän suunnistuskokemuksen, tulee ottaa huomioon kaikki mahdollinen. Onnettomuuksia ja vahinkoja voi aina sattua, oli sitten kokenut suunnistaja tai aloittelija. Hyvät ja säänmukaiset varusteet ovat kaiken A ja O, sekä hyvät valmiudet auttaa muita suunnistajia tai kutsua tarvittaessa apua. Näiden tärppien avulla saat varmasti mukavan yösuunnistuskokemuksen, joka toivottavasti poikii pidempiaikaisen harrastuksen, jos se ei sitä jo ole.

Innostuitko?

Lisätietoa yösuunnistuksesta ja muista suunnistuksen muodoista löytyy tältä sivustolta, joten ei muuta kuin hakemaan tietoa ja inspiroitumaan! Myös muista eri lajeista, kuten esimerkiksi maastojuoksusta ja polkujuoksusta, löytyy artikkeleita tältä sivustolta.

Olemme varmoja, että tulossa on mielenkiintoisia tapahtumia, joita et varmasti halua ohittaa. Erilaisia artikkeleita lukemalla saatat myös inspiroitua yhdistämään suunnistukseen muita erilaisia lajeja, ja näin tehdä kokemuksesta vielä unohtumattomamman sekä monimuotoisemman. Laita kamat kasaan ja nauttimaan Suomen kauniin luonnon tarjonnasta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *