Ulkoilulajien harrastaminen piristää mieltä ja kehoa

  • ronnie 

Ulkoilulajeilla on laajaa ja kokonaisvaltaista merkitystä ihmisen terveydelle. Ne saavat sekä mielen kirkastumaan ja voimaan paremmin, että antavat monenlaista fyysistä hyötyä kaikenikäisille liikkujille. Ulkona liikkuminen on hyvä vaihtoehto sisäliikunnalle, koska juuri mikään ei voita raittiissa ilmassa tehtävää harjoittelua. Puhdas ilma on terveellistä keuhkoille ja virikkeet ulkoilmassa aktivoivat eri tavalla aisteja kuin sisällä puuhastelu. Liikunnan hyödyt ovat kiistattomat, kun ajatellaan ihmisen eliniän odotetta. Aktiivisesti liikkuvat pystyvät elämään kauemmin ja pysyvät terveenä pidempään.

Liikuntaharrastukset voivat tehdä suuren loven kukkaroon ja tämä koskee erityisesti sisäliikuntaa: lajista riippuen touhu voi olla kallista puuhaa. Ulkona liikkuminen on usein huomattavasti halvempaan, koska liikuntatilojen käytöstä ei tarvitse maksaa. Ulos pääsee aina vähintäänkin kävelylle tai juoksulenkille, eikä siitä Suomen oloissa synny muuta kustannusta kuin ulkoliikuntaan sopivien varusteiden hankinta. Ihmistä ei ole myöskään luotu pysymään sisällä pitkiä aikoja, mikä onkin luultavasti syynä sille, että ulkona olosta nauttivat liikkujat ikään katsomatta.

Miksi ulkoliikunta?

Ulkoliikunnan eduiksi voidaan laskea paitsi terveyden ylläpito myös helppous. Kävellä ja juosta voi niin maalla kuin kaupungissa, niin arkena kuin lomalla. Tärkeää on myös harrastuksen edullisuus, sillä ulkoliikuntaa voi, toki lajista riippuen, harrastaa täysin kuluttakin; monilta löytyy valmiiksi kaapista esimerkiksi lenkkarit, tuulipuku tai frisbee, jotka vain odottavat käyttäjäänsä. Ulkoliikunnasta voi lajivalinnalla tehdä sosiaalista tai haluttaessa se voi olla hetki omaa aikaa itsensä kanssa arjessa. Vauhtia ja sykettä kaipaava voi suunnata pyöräilemään, rauhaa etsivä heittää petanquekuulia.

Valtaosa suomalaisista viettää nykyään suurimman osan päivästään sisätiloissa. Tämä on ihmiskunnan historiassa valtava muutos, koska aikaisemmat sukupolvet ovat viettäneet ulkona huomattavasti enemmän aikaa. Kiireinen ja paikkaan sidottu työ luonnollisesti pitää ihmisen tehokkaasti neljän seinän sisällä, mutta vapaa-ajan viettäminen sohvan nurkassa tai tiiviisti sisällä on vain tapa. Liikuntaa etsittäessä saatetaan myös monimutkaistaa asiaa liikaa ja lähteä hakemaan aktiviteettia salien ja hallien kautta. Tekemällä arkielämässä muutamia pieniä muutoksia, on ulkoliikunnasta helppo tehdä osa elämää.

Mistä aloittaa ulkoliikunta?

Monet karttavat ulkoliikuntaa siitä syystä, että Suomessa kelit voivat olla usein haastavia. Tähän pätee vanha tuttu sanonta, että ei ole olemassa huonoja kelejä vaan ainoastaan huonoja varusteita. Nykyisin jokaiselle säätilalle on olemassa omat varusteensa, mutta jokaisen trendin ja erikoismateriaalin perässä ei tietenkään ole tarpeen juosta. Maalaisjärki riittää: sadekeleillä on hyvä pukeutua vettä hylkiviin varusteisiin ja kylmällä pitää huolta kerrospukeutumisesta. Suurin panostus kannattaa usein laittaa kenkiin, jolloin kaiken perusta eli askellus on kohdillaan.

Jos mielessä on jokin ulkoilulaji, go for it! Jos ei, kävely on aina mainio vaihtoehto, jonka voi helposti aloittaa tuosta vain. Kalenteriin on helppo varata päivät, jolloin käy ulkona kävelemässä. Kävellessä raittiissa ulkoilmassa ihminen huomaa helposti, kuinka paljon se stimuloi mieltä. Ei siis ihme, että yritysjohtajat, taiteilijat ja kirjailijat tekevät runsaasti kävelyretkiä, joiden aikana ajatukset pääsevät kirkastumaan! Kävely on aina toimiva laji myös vauhdikkaampien rinnalla, sillä esimerkiksi hiihto tai juoksu hirmupakkasilla ei ole fiksuinta puuhaa.

Muutakin kuin juoksua ja kävelyä

Vaikka juoksusta ja lenkkeilystä on tullut suosittua suomalaisten keskuudesta, eivät ne tietysti sovellu kaikille. Ulkoliikunnassa lajien kirjo on kuitenkin valtava, joten jos kävely tai juokseminen ei nappaa, valinnanvaraa löytyy. Moni unohtaa, että miltei kaikkia sisälajeja voi vähintäänkin kausittain harjoittaa myös ulkona. Koripallo kääntyy katukorikseksi, salibandy kääntyy katusählyksi, lentopallo beach volleyksi. Uida voi järvessä ja luistella ulkojäällä. Myös voimaharjoittelu onnistuu yhtä hyvin ulkona kuin sisällä. Unohtaa ei sovi myöskään pyöräilyä, suunnistusta, hiihtoa tai vaikkapa rullaluistelua.

Yksi Suomen nopeinten kasvavista urheilulajeista on frisbeegolf, joka on yksi hienoimmista ulkoilulajeista. Nimensä mukaisesti siinä yhdistyvät frisbee ja golf ja lajin tarkoituksena on heittää frisbeekiekkoja koreihin. Yhden radan kiertämisessä kuluu aikaa helposti reilusti tunti, mutta aika kuluu nopeasti, koska samalla harrastaja keskittyy tarkkuutta vaativiin heittoihin. Frisbeegolfratoja rakennetaan kovaa tahtia ympäri Suomea ja niitä alkaa löytyä miltei jokaisesta kunnasta. Lajin puolesta puhuvat lajin helppous ja edullisuus. Alkuun pääsee jo muutamalla kiekolla, eivätkä ne maksa kuin muutamia euroja.

Luonnossa liikkuminen

Luonnossa liikkuminen on aina ollut suomalaisille tärkeätä ja vanhemmat sukupolvet ovat kasvaneet luonnon helmassa olemiseen. Vaeltaminen on hyväksi todettu tapa nauttia luonnosta ja liikunnasta samanaikaisesti. Päivävaellukselle varusteiksi tarvitaan ainoastaan hyvät kengät ja senioreiden ulkona liikkumisessa hyödylliseksi voivat tulla myös kävelysauvat. Ne tukevat hyvin ylävartaloa ja vähentävät rasituksen kohdistumista vain kahdelle tukipisteelle. Parhaimpia trekkauskohteita ovat tietenkin kansallispuistot, mutta miltei yhtä nautinnollinen ulkoilmakokemus on mahdollista saada myös lähimetsästä. Jos haluaa jotain erikoisempaa, voi vaikkapa kanotointi tuoda särmää luontoelämykseen.

Ulkoilulajeja on monenlaisia

Kuten aiemmin todettua, voi ulkona harrastaa mitä erilaisimpia lajeja. Jokaiselle ihmiselle löytyy varmasti jokin oma erityinen ulkoilulaji. Hyötyliikuntaa ei pidä myöskään koskaan aliarvioida ja ulkona puuhastelu, kuten haravointi, kävely töihin ja kauppaan, polttopuiden hakkaaminen tai rännien siistiminen käyvät jo urheilusuorituksista. Samalla raitis ilma parantaa mielialaa ja edistää terveyttä. Myös luonnossa piilee valtava parantava voima, joka edesauttaa elinvoimaisuutta ja hyvää oloa: ulkoliikunnalla luonnon maisemat ja elämykset voi saada haltuunsa liikunnan sivutuotteena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *