Urbaani yösuunnistus on loistava tapa tutustua kaupunkiin ja kohottaa kuntoa.

  • ronnie 

Kokemukset koulusuunnistuksesta ovat varmasti monella muistissa. Yösuunnistus kaupungissa on jotain aivan muuta! Hyttysten, raapivien risujen ja märkien tossujen sijaan opit tuntemaan tutun kaupunkisi tai vieraamman naapurikaupungin uudella tavalla ja liikut pimeillä kujilla, joita et tiennyt olevan olemassakaan. Kaupunkisuunnistus tarjoaa jokaiselle jotakin; sähäkämmille menijöille nopeita sprinttejä ja rauhallisemmasta liikkumisesta pitäville rennompaa menoa. Tämä on harrastus, joka sopii kaiken ikäisille. Määrittelet itse vauhdin, jolla etenet. Tärkeintä ei ole aika tai sijoitus, vaan elämys öisessä kaupungissa.

Aloittaminen on helppoa. Tarvitset vain hyvät juoksukengät, säähän sopivan varustuksen, otsalampun ja hieman seikkailuhenkeä. Jos epäilet suunnistustaitojesi olevan riittämättömät tai ruosteessa, ei hätää! Esimerkiksi Suomen Suunnistusliiton nettisivuilta löydät tiedot suunnistuskursseista, joita eri suunnistusseurat järjestävät ympäri maata. Samasta paikasta löydät myös paljon muuta hyödyllistä tietoa karttamerkeistä ja suunnistuksesta harrastuksena.

Totta puhuen suunnistus kaupunkiympäristössä ei kuitenkaan vaadi juurikaan alkutietoja, vaan voit aloittaa lähes puhtaalta pöydältä. Kaupungissa ei eksy harhailemaan tunneiksi.

Kaupunki yöaikaan

Kaupunki tulee tavallisille tallaajille tutuksi yöaikaan hyvinkin erilaisista tilanteista kuin suunnistajalle. Toisinaan nämä voivat myös kohdata.

– “Baarien edustalla olevilta tupakkapaikoilta tulee yleensä kovin kannustus”, kertoo eräs kokenut kaupunkisuunnistuksen harrastaja, jolle öisetkään harjoitukset ja kilpailut eivät ole harvinaisia.

– “Onhan se harrastajallekin mukavaa saada tukea ja tsemppiä muulloinkin kuin massamaratoneilla”.

Tämä on helppo uskoa. Kannattaa käydä kokeilemassa, millaista yösuunnistus voi parhaimmillaan olla Turun kaupungin lähiöissä. Varissuossa yösuunnistusta on harrastettu aktiivisesti jo useampia vuosia.

Varissuo ei ehkä kansallisesti ole kerännyt kovinkaan kummoista mainetta rikoksineen ja turvattomuuksineen. Suunnistajaa tämä ei kuitenkaan haittaa. Lähiö on nimittäin suunnistajalle upeasti ympäröity useilla pienillä metsiköillä, ja lisäksi myös suuremmilla metsäalueilla, jotka parhaimmillaan jatkuvat useita kilometrejä ilman ihmiskäden jälkeä.

– “Kyllähän tämä yksi Turun hienoimpia kohteita kaupunkisuunnistukseen on, varsinkin yöaikaan”, jatkaa suunnistajamme, joka pitää yöaikaan tapahtuvassa suunnistuksessa paitsi hämärästä tunnelmasta ja jännityksestä, myös siitä, ettei kaupunkitilassa ole niin paljon muita liikkujia häiritsevässä suunnistajan keveää askelta.

Kaupunkisuunnistuksen haasteet

Kaupunkisuunnistuksessa on kuitenkin aina omat haasteensa. Eniten niitä tuottavat ilkivaltaa harrastavat kanssaliikkujat ja muut kulmilla maleksijat, joilla on tapana vandalisoida rastipisteille merkittyjä lippuja.

– “Kyllähän se harmittaa, kun tietää saapuneensa oikealle rastipisteelle, mutta lippua ei näy missään” suunnistajakonkari toteaa, kun häneltä tivaa harmillisimpia tilanteita omista kaupunkisuunnistuskokemuksistaan.

Onhan tuo toki helppo uskoa. Varissuollakin nuorisoa liikkuu pimeään aikaan tavallisesti tiuhaan tahtiin, ja kummalliselta näyttävä lippu voi hyvinkin joutua jopa polttohautauksen kohteeksi. Selvähän se, että moinen harmittaa.

Varissuolla ongelmia kuitenkin ilmenee paljon harvemmin kuin tyhmempi voisi kuvitella. Ovelat rastienpitäjät tietävät jo riskikohteet ja osaavat niitä ratasuunnittelussa välttää. Useimmiten lippujen puolittainen piilottaminen miellyttää myös suunnistajia itsejään, sillä se tuo lisää haastetta varsinkin kokeneimmille kaupunkisuunnistajille. Laji nimittäin itsessään on lähtökohtaisesti paljon helpompaa Varissuon lähimetsissä kuin vaikkapa Pohjois-Karjalan korvissa, missä identtistä metsää löytyy kilometri toisensa perään, ja itsensä kartalta hukattuaan saattaa sijainnin löytämiseen hyvinkin vierähtää tovi jos toinenkin.

Parhaimmat kaupunkisuunnistuskokemukset

Kun yösuunnistajaltamme kysäisee hänen parhaista kaupunkisuunnistuskokemuksistaan, hän naurahtaa. Ei epäilystäkään, etteikö hyviä kokemuksia löydy useitakin.

– “Sehän on selvää, että kaupungissa voi suunnistaa niin yöllä kuin päivällä, mutta kyllähän ne parhaat kokemukset ovat yöltä – ja nimenomaan opiskelijavuosilta.”

Tätä nykyä insinöörinä työskentelevä yösuunnistaja ei häpeile kertoa joitain opiskelijavuosien kokemuksistaan.

– “Olin mukana aktiivisesti suunnistustoimintaa harrastavassa opiskelijajärjestössä, ja kyllähän niissä tapahtumissa kaikenlaista porukkaa pyöri. Kerran etsittiin jo toista tuntia yhtäkin aloittelijaa, kunnes paljastui, että baariinhan se oli eksynyt.

– “Suurin osa porukasta oli kuitenkin enemmän tai vähemmän tosissaan liikkeellä. Kaupunkisuunnistus saattaa ummikolle tuntua vitsiltä, mutta kyllä se ammattimaisempi suunnistajaporukka otti nämä kaupunkisuunnistuksetkin aika tosissaan.”

Suunnistajamme jatkaa vielä, että hän on huomannut muutosta myös asenneilmapiirissä. Ennen vanhaan puistikoissa pyöriminen oli pellejen hommaa, mutta tällä vuosikymmenellä sprinttisuunnistuksen kansainvälisen suosion kasvu on nostanut kaupunkisuunnistuksen statusta myös harrastelijoiden keskuudessa. Kansanterveyden puolesta tämä lieneekin varsin hyvää kehitystä, sillä kaupunkitapahtumiin on aloittelijankin paljon helpompi tulla mukaan.

Suunnistus on nousemassa trendilajiksi

Turussa kaupunkisuunnistusta – tai sprinttisuunnistusta, kuten sitä tapahtumamarkkinoinnissa yleisesti kutsustaan – ei ole vielä markkinoitu kovinkaan aggressiivisesti. Se on pysynyt enemmän aktiivisuunnistajien keskinäisenä touhuna, eikä tapahtumiin ole edes pyritty aktiivisesti löytämään valtavaa määrää osallistua. Syynä tähän lienee se, että tapahtumien järjestelykustannukset pysyvät jotakuinkin aisoissa.

Helsingissä puolestaan meno on ollut toinen. Muutama aktiivinen järjestäjä on paitsi kartoittanut kaupungin lähiöitä aktiivisesti ja myös markkinoinut tapahtumia aktiivisesti – sekä sissityyliin sosiaalisessa mediassa, että konservatiivisempia kanavia pitkin. Tapahtumien osanottajamäärät ovat myös nousseet tuhansiin.

Kaupunkisuunnistuksen tulevaisuus vaarassa?

Yösuunnistusta jo 80-luvulta harrastanut konkari tietää hyvin, että kaupunkiympäristön tuomat haasteet tuovat myös omat uhkansa harrastelijoille.

– “Ennen ei paljoa lupia tarvinnut kysellä, kun paikalle saapui hyvänä yönä juuri ja juuri toistakymmentä harrastajaa. Tätä nykyä meininki on toinen. Toisinaan pitää poliisiakin informoida”.

Eikä ihme. Varissuon tapahtumaan on saapunut ehkä 50 juoksijaa, mutta isoimmat Helsingin suunnistukset keräävät jo sellaisia määriä, että ne häirinnevät muitakin kuin lähipuistojen vakioasukkeja. Tämä on suunnistajienkin syytä pitää mielessä lajiaan harrastaessaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *