Urheilua hauskanpidon ohessa

  • ronnie 

Urheilemisen ei aina tarvitse olla vakavaa ja tavoitteellista. Toisinaan hauskaa voi pitää myös leikkimielisten urheilukilpailujen muodossa. Tällaisia kilpailuja ovat esimerkiksi mökkiolympialaiset, lasten urheilukisat, hippokisat ja eukonkanto. Suomen parhaimmat leikkimieliset urheilutapahtumat sijoittuvat usein kesään, ja Suomen luonto on suuressa osassa kilpailujen järjestämistä. Toisinaan tällaisista kilpailuista ei voita muuta kuin mainetta ja kunniaa, mutta toisinaan kisassa on myös panoksena pieni palkinto rahan tai lahjan muodossa. Tärkeintä on reipas ja positiivinen asenne.

Suomi on tunnettu erikoisista otteluistaan ja tapahtumistaan. Ehdottomasti tunnetuin lienee kuitenkin eukonkanto, johon perehdymme pian vielä tarkemmin. Vaikka suomalaiset ovat tyypillisesti sulkeutuneita ja varautuneita, usein urheilutapahtumien huuma saa suomalaisenkin jään sulamaan. Ihmiset pitävät hauskaa ja rentoutuvat kilpaillessaan leikkimielellä. Kisoja järjestetään ympäri maata. Joissakin tapahtumissa nähdään myös paljon sponsoreita, jotka mainostavat samalla tuotteitaan ihmisten kilpaillessa erilaisissa urheilulajeissa. Etenkin pienillä paikkakunnilla tällaiset tapahtumat ovat vuosittainen spektaakkeli, johon kaikki kerääntyvät tapaamaan tuttujaan.

Leikkimieliset olympialaiset

Suomalaiset rakastavat erilaisia leikkimielisiä olympiakisoja. Usein tällaiset kisat järjestetään mökillä ystävien ja tuttavien kesken, ja kisojen lopuksi tehdään hyvää grilliruokaa ja nautitaan virkistäviä juomia. Kesäolympialaisiin tai mökkiolympialaisiin ei oikeastaan ole sen kummempia sääntöjä, joten vain oma mielikuvitus on rajana. Riittää, että kaikilla on hauskaa ja olympialaisissa kilpaillaan lajeissa, joista osallistujat nauttivat. Lajeja on lukuisia ja suosituimpia ovat esimerkiksi saappaanheitto, frisbeegolf, mölkky ja tulitikunheitto. Lajit sopivat lähes kaikenlaisille osallistujille vauvasta vaariin.

Saappaanheiton säännöt ovat helpot, ja lajista kilpaillaan rentojen mökkiolympialaisten lisäksi myös SM-tasolla, jolloin kisan järjestää virallinen taho ja kilpailulla on lukuisia sponsoreita. Saapas tulee heittää mahdollisimman kauas, ja tulos mitataan yleensä heittometrien perustella. Tulitikunheitossa mittayksikkönä toimivat yleensä senttimetrit. Frisbeegolf sopii niille, jotka haluavat kokeilla tarkkuuttaan ja saada samalla hyvää liikuntaa. Mölkky puolestaan on yksi suomalaisten rakkaimmista kesäpeleistä. Ulkona oleskelu ja kesäisistä keleistä nauttiminen onkin usein tärkeämpää kuin varsinainen laji tai siinä onnistuminen.

Eukonkanto

Eukonkanto on leikkimielinen, Suomelle tyypillinen laji, joka on saanut mainetta myös maailmalla. Suomessa eukonkanto on suosittu ja hauska tapa kisata kestävyyden ja voimakkuuden saralla. Ideana on se, että mies kantaa vaimoaan tai tyttöystäväänsä olkapäillään. Tekniikoita lajissa on monia, mutta useimmiten nainen kuitenkin roikkuu miehen olkapäiden varassa. Eukonkannon kilpailualueella on usein esteratoja ja muita haasteita, joista kilpailijoiden tulee päästä yli. Esimerkiksi vesiesteet tai ylämäet tuovat hankaluutta osallistujan matkalle kohti maalilinjaa.

Sonkajärvi on kaikista tunnetuin virallisen eukonkantokisan järjestäjä. Sonkajärvellä nähdään vuosittain kilpailijoita niin Suomesta, Ruotsista kuin myös Virosta. Silloin tällöin mukaan sattuu satunnaisia kilpailijoita muistakin maista. Virolaisilla on jopa oma kantotyylinsä, jossa nainen roikkuu olkapäillä ylösalaisin pitäen käsillään kiinni miehen vyötäröstä. Suomalaiset käyttävät kuitenkin usein yhden olkapään kantotyyliä tai tavallista reppuselkätyyliä. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Sonkajärvellä vuonna 1992. Kisan leikkimielisyydestä kertoo myös palkinto: voittaja saa vaimonsa painon verran olutta mukaansa.

Lasten urheilukisat

Lasten olympialaisia järjestetään ympäri maata sekä kesäisin että talvisin. Useimmiten erilaiset harrastuskerhot ja koulut toimivat tapahtuman organisoijina. Suomen olympiakomitea on mukana tukemassa lasten liikuntaa ja koulujen sekä harrastuskerhojen halua järjestää urheilutapahtumia. Kisoissa on yleensä mukana hyvin perinteisiä lajeja, samanlaisia, mitä oikeissakin olympialaisissa näkisi. Kesäisin suosituimpia lajeja ovat ehdottomasti pikajuoksu, keihäänheitto ja jalkapallo. Tämän lisäksi lapsille voidaan järjestää vaikkapa pituushyppyä ja muita yleisurheilulajeja. Kekseliäimmät voivat järjestää esimerkiksi uintikilpailuita tai muita vedessä suoritettavia kisoja.

Talvisin puolestaan otetaan kaikki hyöty irti Suomen luonnon tarjoamista puitteista. Useimmiten lapset pääsevät kilpailemaan hiihdossa ja luistelussa. Lisäksi kaikista suosituin joukkuepeli on ehdottomasti jääkiekko. Olympiakomitea on myös keksinyt uuden hauskan lajin: kelkkailun. Tässä lajissa lapsille asetetaan rata, joka useimmiten merkitään kepeillä tai puomeilla. Tarkoituksena on pujotella puomien välistä mahdollisimman nopeasti niin, että yksi lapsi vetää toista pulkassa. Puomeihin ei saa koskea, eikä niitä saa kaataa, ja nopein joukkue voittaa kilpailun.

Mölkky

Jokainen meistä on joko kuullut suomalaisesta mölkystä tai päässyt pelaamaan sitä. Mölkky vaatii tarkkuutta ja heittotaitoja, ja harjoitus tekeekin mölkyn pelaajasta mestarin. Mölkkyä voi pelata myös virallisissa kilpailuissa, ja lajilla on suomalainen lajiliittokin, Suomen Mölkkyliitto. Mölkyssä kisataan sekä Suomen että Euroopan mestaruudesta. Kesän 2018 mölkyn maailmanmestaruuskisat järjestettiin aurinkoisessa Porissa ja vuoden 2019 maailmanmestaruuskisat järjestetään Ranskassa, alppikaupunki Samoensissa. Suomalainen leikkimielinen laji on siis levinnyt muuallekin maailmaan ja kasvattaa jatkuvasti suosiotaan.

Yhteenveto

Suomalaiset ovat omalla tavallaan erikoista mutta reipasta urheilukansaa. Kova kilpailumieli ei aina ole se tärkein asia, vaan myös leikkimielisiä lajeja löytyy Suomesta paljon. Säännöt ja pärjääminen eivät välttämättä ole pääosassa, vaan tärkeintä on, että kaikki saavat pitää hauskaa. Vuodenaika vaikuttaa suuresti siihen, millaisia lajeja kisoissa voidaan järjestää, mutta perinteiset lajit säilyttävät suosionsa vuosi toisensa jälkeen. Virallisia kisojakin järjestetään esimerkiksi saappaanheiton, eukonkannon ja mölkyn saralla. Mikä onkaan parempaa kuin hauskanpito reippailun parissa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *