Yösuunnistus – pimeällä ulos!

  • ronnie 

Tervetuloa sivustollemme! Yösuunnistus on jännittävä laji, joka vaatii suunnistajalta hieman erilaista orientoitumista kuin valoisaan aikaan suunnistaminen. Pimeä saa kilpailijat usein liikkumaan hitaammin kuin päivällä. Jotkut lajin harrastajista sanovatkin yösuunnistustapahtumissa olevan rauhallisempi tunnelma.

Pimeässä liikkuminen vaatii metsässä liikkumiseen tottuneeltakin suunnistajalta erityistä varovaisuutta, tarkkaavaisuutta ja aistien terävöittämistä. Maastossa olevat muutokset ja esteet näkyvät huonommin, mikä tekee liikkumisesta haastavampaa. Laji sopii monen ikäisille luonnossa liikkumisesta nauttiville naisille ja miehille. Tärkeimpänä ominaisuutena on riittävä peruskunto, jottei muutaman kilometrin eteneminen tuota vaikeuksia.

Yösuunnistus, kuten päiväsuunnistuksin, on laji, jossa kilpailija liikkuu metsässä karttaa ja kompassia apunaan käyttäen rastilta rastille. Yösuunnistusreitin valmistelee ratamestari. Rastien etäisyys on hieman pidempi kuin valoisaan aikaan suunnistaessa. Tämä antaa suunnistajalle enemmän mahdollisuuksia reitin valitsemiseen.

Vaikka suunnistuspaikat ovatkin metsässä, on rata järjestetty siten, että pahimmat paikat voidaan kiertää polkuja pitkin. Vaativana maastona voidaan pitää tasaista maastoa, vaikka siinä kulkeminen onkin helpompaa, on vähäisistä maaston korkeuseroista johtuen itsensä paikantaminen kartalle vaikeampaa kuin suurten korkeuserojen maastoissa.

Eroja päivällä suunnistamiseen

Yösuunnistus on pitkälti samanlaista kuin valoisaan aikaan suunnistaminen. Erona se, ettei maastoa voi arvioida niin hyvin kuin valoisaan aikaan. Kartan lukeminen pimeässä tapahtuu tyypillisesti otsalampun avulla. Rastien viereen on ripustettu roikkuva heijastin, jonka suunnistaja voi havaita heijastamalla valoaan sitä kohti jo kaukaa. Varsinaisia lähtöaikoja ei ole, vaan kilpailujen järjestäjät ilmoittavat lähtöajan, joka voi riippua vuodenajasta. Tärkeää kuitenkin on, että kaikki kilpailijat lähtevät liikkeelle samaan aikaan, jolloin mahdollista valoisaa aikaa on käytettävissä kaikilla saman verran.

Yösuunnistuksessa erityisen tärkeää on reitillä pysyminen, sillä pimeässä eksyy helpommin. Tämä on suositeltavaa, vaikka rastille kulkeminen polkuja pitkin tarkoittaisikin useiden ylimääräisten kilometrien matkan kulkemista. Yösuunnistusta voi harrastaa ympäri vuoden. Erityisen hyvät mahdollisuudet yösuunnistuksen harrastamiseen tarjoaa vähäluminen ja kuiva talvi. Tällöin maastot säilyvät helppokulkuisina ja pimeää aikaa on tarjolla iltapäivästä pitkälle aamuun. Sen sijaan Pohjois-Suomen keskikesään sijoittuva yötön yö vie lajista haastavuutta, kun varsinaista pimeää aikaa ei välttämättä ole lainkaan.

Hyvän yösuunnistajan erityispiirteet

Yösuunnistajan tärkeitä taitoja ovat kartanluku- sekä kompassinlukutaito. Välttämättömiin varusteisiin kuuluvatkin sekä otsalamppu kartanlukua varten, että hyvä kompassi. Suunnistaja voi käyttää valonlähteenään myös taskulamppua, joskin otsalampun käyttäminen on suositumpaa, sillä se jättää suunnistajan molemmat kädet vapaiksi. Lisäksi suunnistajalla on tietysti oltava liikkumiseen sopivat urheiluvaatteet, jotka valitaan lämpöasteiden mukaisesti. Kilpaillessa yösuunnistus on nopeuslaji, tämän vuoksi hyvältä suunnistajalta vaaditaan myös erittäin hyvää kuntoa. Arvokilpailuissa suunnistajille annetaan erityiset GPS-liivit, joiden avulla heidän liikkumistaan voidaan seurata.

Yösuunnistus on vaativa suunnistuksen haara. Vaikka suunnistaja olisi taitava kartan- sekä kompassinlukija ja hänellä olisi loistava kunto ei tämä riitä lajissa menestymiseen. Vaikka suositeltavaa on, että eteneminen radalla tapahtuu mahdollisimman paljolti polkuja pitkin, saattaa kilpailija jossain tilanteessa tehdä päätöksen siirtyä etenemään metsässä. Mikäli suunnistaja eksyy reitiltään, vaaditaan häneltä hyviä hermoja. Hänen on pystyttävä lukemaan karttaa paineen alla tarkasti ja tarvittaessa paikoitettava lähin tie, jota kohti lähteä liikkumaan päästäkseen pois metsästä.

Miksi ja miten aloittaa yösuunnistusharrastus?

Yösuunnistusta voi harrastaa luontoliikuntana tai kuntoilumielessä, ilman ajanottoa. Yösuunnistus esimerkiksi kiintorasteilla on hyvä harrastus kenelle tahansa metsässä liikkuvalle, sillä se harjoittaa pimeässä liikkumisen- sekä kartanluvun taitoa. Suunnistamaan voi periaatteessa lähteä kuka vain, jolla on mahdollisuus liikkua metsässä. Harrastuksen voi aloittaa niinkin yksinkertaisesti kuin merkitsemällä karttaan rasteja, jotka kierretään omatoimisesti läpi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ei ota turhia riskejä liikkumalla merkittyjen reittien ulkopuolella välttääkseen eksymisestä, tai liian haastavassa maastossa liikkumisesta johtuvia vaaratilanteita.

Jos suunnistusharrastusta haluaa lähteä kokeilemaan suuremmalla porukalla, on hyvä muistaa kysyä maanomistajan lupa ennen metsään suuntaamista. Lajiin tutustumisen mahdollisuuksia tarjoavat myös kuntien suunnistusseurat. Esimerkiksi Helsingin Suunnistajat tarjoavat mahdollisuutta päästä tutustumaan lajiin joko 4 tai 6 kilometrin radoilla useamman kerran vuoden aikana. Tutustumispaikoiksi valikoituvat usein suositus urheilupuistot ja merkityt ulkoilureitit, jotka tuovat ensikertalaiselle tarvittavaa turvaa. Radat usein myös jätetään maastoon joiksikin päiviksi, jolloin suunnistamassa voi käydä myös omatoimisesti. Suunnistusseuroja on tällä hetkellä suomessa noin 60 kappaletta.

Yösuunnistuskilpailut Suomessa

Suunnistus on tyypillisesti suosituinta Pohjoismaissa. Maailman suurin suunnistusviesti onkin Suomessa järjestettävä Jukolan Viesti. Kilpailu kerää vuosittain tuhansia osallistujia ympäri maailman, joten yllättävää ei ole, että juuri Jukolan Viestissä on nähty myös osallistujamäärältään historian suurin yösuunnistus. Vuoden 2018 yösuunnistus keräsi huikean noin 20 000 henkilön osallistujamäärän.

Jukolan Viestin yösuunnistukselle lähdetään yhdeltätoista illalla ja kilpailu jatkuu läpi yön. Kilpailut järjestetään yleensä alkukesällä kesäkuun aikana. Yösuunnistuksessa kilpaillaan myös osana vuosittain järjestettäviä Suunnistuksen Suomen mestaruus kilpailuita.

Yösuunnistus maailmalla

Yösuunnistus kuten muutkin suunnistusharrastukset ovat suosituimpia Pohjoismaissa. Esimerkiksi Ruotsissa jo 1945 vuodesta asti järjestettävät Tiomilan viestisuunnistuskilpailut ovat suosittuja erityisesti pohjoismaisten suunnistajien parissa. Kilpailut käydään keväällä ja pääasiassa yöllä. Ulkomaillakin kuitenkin harrastetaan yösuunnistusta ja kilpaillaan, joskaan lajin harrastajamäärät eivät yllä Pohjoismaiden tasolle. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yösuunnistus kuuluu osana U.S.Individual Orienteering National Championship -kilpailuita, joita järjestää Orienteering USA. Intohimoisimmat yösuunnistajat muista Euroopan maista kuitenkin suuntaavat kilpailemaan Pohjoismaissa, joissa lajin harrastusmahdollisuudet ja kilpailuiden taso ovat usein paremmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *